Mail: info@corhelp.dk Telefon: 53 885 112
Når et brud på en knogle opstår, vil knoglen have oplevet en så stor belastning, at den ikke var i stand til at stå imod den påvirkede kraft. Knoglebrud sker typisk ved et slag, en vridning eller en bøjning. Denne side beskriver brud, som sker typisk ved sportsaktiviteter (hænder, ben og arme) samt brud på nakke og rygsøjle i forbindelse med (trafik)ulykker.
Vi lærer dig bl.a. hvordan du skal håndtere et knoglebrud på vores 12 timers udvidet førstehjælpskursus.
Et knoglebrud kan deles op i to kategorier:
Brud på arme, hænder og skuldre støttes med et trekantsarmklæde, en jakke, et tæppe eller lignende. Det vil sørge for, at den tilskadekomne ikke bevæger bruddet, eller selv skal bruge kræfter på at holde det.
Ved alle højenergi trafikulykker bør du være opmærksom på, at der kan være brud på nakke, ryg eller bækken. Disse brud kan også ske ved sportsulykker, så som udspring på for lavt vand, fald fra for eksempel trampoliner, fald fra hest og andet. Den mest hyppigste færdselsrelaterede skade er piskesmæld.
Håndteringen er ekstrem vigtigt, da forkerte bevægelser kan medføre skader på nervesystemet og lammelser.
Symptomer:
Førstehjælp:
Bliver personen bevidstløs med tegn på brud:
Generelt set er det vigtigt, at vi er forsigtige med håndteringen af brud. Da skaden er sket, skal den nødigt forværres, hvilket hurtigt kan ske ved et knoglebrud.
Arbejder du et sted, hvor knoglebrud kan forekomme, er du velkommen til at kontakte os og booke et førstehjælpskursus til erhverv.