Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Corhelp Logo

førstehjælp

Ved skader & ulykker

Førstehjælp til dyrebid

Vi har samlet en række skader forårsaget af dyr fra naturen. Det vil derfor være muligt at læse om førstehjælp til dyrebid, hugormebid, insektstik, skovflåt og brandmænd.

 

Selvom vores kære husdyr er søde, og vi føler, at vi kender dem godt, så har de et naturligt instinkt og adfærd, hvorfor de kan finde på at bide. Hvis de føler sig truet eller bliver behandlet dårligt/voldsomt, vil deres reaktion ofte været et bid. Det er typisk børn, der bliver bidt af dyr i naturen.

Ved alle dyrebid bør man altid håndtere det således:

  • Vask såret grundigt med sæbevand over to gange.
  • Undersøg om den tilskadekomne er vaccineret mod stivkrampe.
  • Bliver området ved såret varmt, rødt, hævet eller ømt bør man søge egen læge, da det er et tegn på infektion.
 
 

Førstehjælp til hugormebid

Bliver en person bidt af en hugorm, hold da personen i ro og afkøl bidemærket. Biddet er normalt ufarligt, men mennesker reagerer forskelligt på hugormebid, men man bør især være opmærksom ved børn, ældre eller ved allergisk reaktion. Førstehjælpen til hugormebid er den samme som ved dyrebid, men man bør altid skadestue.

Tilkald hjælp på 1-1-2 ved kraftige eller allergiske reaktioner.

 

Førstehjælp til insektstik

Det bedste ved sommeren er sol, varme og lange nætter, men en af de mest irriterende ting, der følger med, er insekterne, som sværmer ved frokostbordet og forstyrrer vores nattesøvn. Et stik fra et insekt er normalt meget harmløst, hvis det kommer fra en myg eller en myre, men bliver man stukket af en bi eller hveps vil området hæve op og gøre ondt.

En person, der er blevet stukket, kan komme i en kritisk situation og bør søge læge hvis:

  • Personen er allergisk
  • Personen er stukket i mund eller svælg
  • Personen er stukket direkte i en blodåre

Er personen stukket i mund eller svælg, kan det mindske hævelsen at sutte på en klump is.

Ved bistik på huden skal brodden fjernes fornuftigt. Da der bagerst på brodden sidder en giftblære, er det vigtigt at man ikke få klemt giften ud. Du skal derfor skrabe brodden væk, for eksempel med en kniv, i stedet for at trække den ud med en pincet. Får man klemt giften ud, vil de øge irritationen og hævelsen.

 

Førstehjælp til skovflåt

I skovbunden bor flåten og den lever af/formerer sig ved at bide sig fast, og suge blod fra dyr eller mennesker. Skovflåter kan i sjældne tilfælde overføre borrelia-bakterien. Hvis flåten fjernes inden for 24 timer, vil risikoen for borrelia være lille.

For at fjerne flåten brug da en flåttang eller en pincet, og tag fat om flåten så tæt på dens hoved og huden som muligt. Træk langsomt og fjern rolig flåten med et jævnt træk. Undgå at klemme eller rive flåten i stykker. Brug ikke gamle husråd som at dreje eller brænde flåten, smøre den ind i olie eller lignende. Det giver risiko for smitte.

Skyl efterfølgende såret under rindende vand. Tegn en ring på størrelse med en to-krone uden omkring stedet. Søg læge, hvis der dannes en rød plet, der vokser ud over ringen og bliver bleg i midten, eller hvis personen oplever utilpashed efter biddet.

 

Førstehjælp til brandmænd

I sensommeren, når temperaturen i havene er varmet op sommeren over, er levevilkårene for brandmænd gode. Brandmænd er en gople og er kendt ved dens mørkegule og rødlige kerne med tråde hængende efter sig. Det er disse tråde, som kan sætte sig på menneskers hud, hvorfra der bliver overført et stof, som oftest forårsager megen smerte.

De “små nåle”, som brandmanden efterlader i huden, kan fjernes ved at skrabe området med en barberskraber, et plastikkort eller andet med en hård kant. Vask efterfølgende det ramte sted med saltvand og brug eventuelt et lokalbedøvende middel. Bliver personen dårlig og kommer i shock-tilstand, bør man yde førstehjælp mod dette.