Mail: info@corhelp.dk Telefon: 53 885 112
Nogle sygdomme eller ulykker er skyld i at personer kan miste bevidstheden og besvime. Når personen ikke er ved bevidsthed, skal vi som førstehjælpere være sikker på. at deres luftveje ikke er blokerede og de selv kan trække vejret. Stabilt sideleje er en lejringsmetoder, der benyttes, når den tilskadekommen er bevidstløs og samtidig trækker vejret normalt. Stabilt sideleje er en sikker måde at ligge i, hvorfra den tilskadekommen har frie luftveje. I denne position har personen samtidig mulighed for at komme af med eventuel opkast, savl eller blod, uden at blive kvalt.
Stabilt sideleje bliver også kaldet Nato-stilling eller tidligere aflåst sideleje, men princippet og funktionen er det samme!
Først og fremmest skal du tjekke personens bevidsthedstilstand. Det gør man ved at tale højt og tydeligt til personen samt ruske i vedkommende. Hvis der ikke er nogen reaktion, så er personen ikke ved bevidsthed.
Dernæst skal du gøre brug af ABC-princippet.
Placér dig på den ene side af personen og gør følgende:
Når personen er placeret er stabilt sideleje, kan afvente i få minutter om personen kommer til bevidsthed. Hvis dette ikke sker, skal du alarmere 1-1-2 og fortælle at du har en bevidstløs person.
De mest hyppige tidspunkter man benytter stabilt sideleje er ved bevidstløshed med vejrtrækning, lungelæsion og krampeanfald. Det er generelt en god lejringsmetode til en person ved lav bevidsthed.
Hvis du er interesseret i at lære stabilt sideleje og andre førstehjælpsmetoder, kan du finde et førstehjælpskursus her eller kontakte os.