Mail: info@corhelp.dk Telefon: 53 885 112
En hjertestarter er et apparat, der kan bruges ved et hjertestop for at “genstarte” hjertet. I daglig tale bliver maskinen omtalt som en hjertestarter. Et mere korrekt udtryk er defibrillator eller AED, som står for Automatisk Ekstern Defibrillator.
AED’en eller hjertestarteren har en simpel opbygning med en start- og stødknap. Der er to stødelektroder, som skal placeres på brystkassen, og herefter analyserer hjertestarteren hjerterytmen og vil fortælle om der skal gives stød eller ej. Via en højttaler og måske også en skræm vil AED’en guide dig i førstehjælpen.
Selvom der findes forskellige typer af hjertestartere, så er fælles for dem alle, at de kan:
Når du åbner pakken og trykker på startknappen, guider den dig i, hvad du præcist skal gøre. For at påsætte elektroderne korrekt tager vi højde for fem ting, som kan påvirke elektrodernes evne til at fungere optimalt.
Når du har hentet hjertestarteren og har trykket på startknappen, vil den fortælle, at du nu skal påsætte elektroderne på den tilskadekomnes overkrop. På elektroderne er der et afbillede, hvor de helt præcist skal påsættes. Nu vil AED’en analysere personens hjerterytme. Her må vi ikke røre vedkommende, da det vil påvirke analysen. Hvis AED’en kan finde en stødbar rytme, vil den gerne støde. I så fald vil den fortælle dig, at du skal trykke på den blinkende røde stødknap. Herefter fortsættes Hjerte-Lunge-Redning (H-L-R) i 2 minutter, før AED’en igen vil analysere hjerterytme og eventuelt støde.
Til alle vores førstehjælpskurser lærer du, at betjene en hjertestarter. Kontakt os, hvis du gerne vil blive en god førstehjælper.
Ved du hvor den nærmeste hjertestarter er fra dit hjem? Trykfondens Hjertestart-app kan vise dig præcis, hvorhen du skal løbe, for at finde den nærmeste hjertestarter. Ved at downloade appen, kan du være med til at redde liv. Hjertestarter-appen kan downloades gratis, og er udviklet til både iPhone og Android mobiltelefoner.
Hjerteløber
Hvis du er en af Trygfondens hjerteløbere kan du blive bedt om at hente den nærmeste hjertestarter. Her vil hjerteløber-appen guide dig til den nærmeste hjertestarter. Du kan læse om førstehjælpsinstruktør, Cecilies historie her: Som hjerteløber gjorde jeg en forskel.